Beyaz Biber
Beyazbiber, karabiber, tane yeşilbiber ve kırmızıbiber aynı bitkinin meyveleridir. Ilık ve nemli iklimin hüküm sürdüğü tropikal toprakları seven, uzunluğu 8-10 metreye kadar ulaşan, dallı, yapraklı sarmaşık bir bitkidir bu. Anavatanı Güney Hindistan’ın dışında bugün Endonezya’dan Brezilya’ya tropikal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde yetişiyor. Meyvelerin toplanma zamanı ve kurutulma şekli farklı renklerdeki biber tanelerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Beyazbiberi elde etmek için meyveler olgunlaşmak üzereyken, yeşilden sarı-kırmızı bir renge döndüğünde toplanıyor. Toplanan meyveler suda bekletilerek dış kabuklarının yumuşaması ve gevşemesi sağlanıyor. Daha sonra bu kabuklar tamamen çıkarılıp kurutulduğunda beyazbiber ortaya çıkıyor.
Tadım notları:
Tane biberlerin aromasını belirleyen temel faktör içinde bulunan uçucu yağ miktarıdır. Karabiberde uçucu yağ miktarı daha yoğun olduğu için tadı acı ve keskindir. Beyazbiber ise yağın yoğun olarak bulunduğu dış kabuğundan arındırıldığı için karabibere kıyasla daha hafif bir aromaya ve daha az acı bir tada sahiptir. Fakat yine de damakta son aşamada tatlımsılık bırakan keskin bir acılığı vardır.
Uyum:
Özellikle beşamel, makarna sosu gibi beyaz ve kremalı soslarda, kremalı çorbalarda, patates veya karnabahar püresi gibi açık renk sebzelerin pürelerinde kullanılır. Bu sayede sosların, çorbaların, pürelerin pürüzsüz görünümleri ve renkleri korunmuş olur.
Beyazbiberi sadece karabiberle ya da karabiber, yeşilbiber ve kırmızıbiberle karıştırarak farklı aromalar içeren tane biber karışımları elde edebilirsiniz. Bu karışımlar kırmızı et, tavuk, hindi ve balık gibi et çeşitlerine, etli ve etsiz pişen sebze yemeklerine eşsiz aroma ve tat kazandırır. Ayrıca marinasyonlar için de çok iyi bir lezzet aracıdır.
Beyazbiberi karabiberle birlikte et suyu ya da çorbalara eklerseniz daha zengin ve içi ısıtan hafif acımsı bir lezzet elde edebilirsiniz.
Püf noktası:
Beyazbiber tane haldeyken aromasını daha uzun süre muhafaza eder. Ya da öğütülmüş olarak alıp sıkıca kapalı, hava almayan kavanozlarda saklayabilirsiniz. Öğütülmüş olarak aldığınızda kısa sürede tüketebileceğiniz miktarlarda almayı tercih edin.
İyi Fikir:
Birkaç dal taze kekik, bir adet defne yaprağı, 2 dal taze maydanoz ve 3-4 adet tane biberi temiz bir tülbent parçasına sararak baharat demeti hazırlayabilirsiniz. Çorba, et suyu, güveç ve diğer sulu yemeklerinizi yaparken tencereye bu buketi koyarak aromatik otlar ve tane biberlerden gelen zengin aromanın yemeğinize geçmesini sağlayabilirsiniz. Pişirme işlemi tamamlanınca buketi tencereden çıkarmayı unutmayın.