Fesleğen
Güneşi ve sıcaklığı çağrıştıran, kokusunu etrafa kolaylıkla saçan bu tropik Asya bitkisi, ait olduğu topraklarda 3000 yıldır yetiştiriliyor. Nane ailesinin bir üyesi olan fesleğenin bugün, ılıman iklimin hüküm sürdüğü pek çok yerde 150’ye yakın farklı türü yetiştiriliyor. Başta İtalyan mutfağı olmak üzere Akdeniz mutfaklarında önemli bir yere sahip. Ayrıca Uzak Doğu’da da sıklıkla kullanılıyor.
Fesleğenin farklı coğrafyalarda yetiştirilen değişik türleri var. En yaygın olan ve genel olarak fesleğen diye tanınan çeşit, tatlı fesleğen ve Ceneviz fesleğeni olarak da adlandırılıyor. Geniş, parlak yeşil, ipeksi yapraklara ve ufak beyaz çiçeklere sahip olan tatlı fesleğen, Batı’da en çok kullanılan tür. Pesto, domates salatası ve pizzanın olmazsa olmazı.
Tadım notları:
Karanfil ve anason notaları taşıyan, tatlı ve baharatlı bir tadı vardır. Sıcak, biberli ve karanfili andıran aromasının geri planında nane ve anason notaları fark edilir.
Uyum:
Sarımsak ve domatesle çok iyi eşleşir. Doğranmış domateslerin üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra kurutulmuş fesleğen serpebilirsiniz. Sarımsak ve zeytinyağı ile kombine edildiğinde balık ve tavuk için çok iyi bir aromalandırıcıdır. Yumurtaya, dip soslara, salata soslarına, kabak, bezelye gibi yaz sebzelerine çok yakışır.
Püf noktası:
Taze fesleğen oldukça dayanıksızdır. Buzdolabında en fazla 2-3 gün saklanabilir. Saklamak için nemli bir kağıt havluya sarın ya da buzdolabı poşetine koyun.
Fesleğeni kuru olarak da temin edebilirsiniz. Hava almayan kavanozlarda, ısıdan ve ışıktan uzak tutarak sakladığınızda aromasını bir yıl muhafaza eder.
Fesleğen, uzun pişirme sürelerine dayanıksız olduğundan ve aromasını kolay kaybedeceğinden, özellikle tencerede pişen yemeklere ekleneceğinde pişme süresinin tamamlanmasına yakın eklenmelidir.
İyi Fikir:
Fesleğenin eşsiz aromasıyla lezzetlenen bir zeytinyağı hazırlayarak etlerden salatalara farklı yemekleri tatlandırmakta kullanabilirsiniz. Bunun için taze fesleğen yapraklarını hava geçirmeyen, sıkıca kapanabilen bir kavanoza, aralarına tuz serpiştirerek kat kat dizin. Üstünü iyi kalite sızma zeytinyağı ile kaplayıp kavanozu kapatın ve buzdolabında beklemeye bırakın. Buzdolabında bekletildiği için bir süre sonra yapraklar kararır ancak muhteşem aromasını zeytinyağına çok güzel bir şekilde bırakır.
Fesleğenle fırında pişireceğiniz tavuğa lezzet katacak harika bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğeni, bir diş ezilmiş sarımsak, bir limon kabuğu rendesi, kızarmış ekmek kırıntısı, biraz tuz ve oda sıcaklığında yumuşamış tereyağıyla karıştırın. Tavuğun derisinin altına ovalayarak karışımı sürün ve tavuğu fırına koyup pişmeye bırakın. Benzersiz lezzette bir tavuk ortaya çıkacak.
Kurutulmuş fesleğeni biraz tuz, bir diş ezilmiş sarımsak ve oda sıcaklığında yumuşamış tereyağıyla karıştırıp dilimlenmiş ekmeklerin üzerine sürün. Fırın tepsisine dizdiğiniz ekmekleri kızarana kadar sıcak fırında pişirin. Çorbalar, salatalar eşliğinde sunabileceğiniz nefis sarımsaklı ekmekler hazırlamış olacaksınız.
Küp doğranmış beyaz peyniri, doğranmış domates, kurutulmuş fesleğen ve zeytinyağı ile karıştırarak kahvaltıda kızarmış ekmek eşliğinde servis edebilirsiniz. Tam da Akdeniz kahvaltılarına yaraşır bir lezzet kahvaltı sofranızı süsleyecek.