Tarhun
Sibirya ve Batı Asya’ya ait yerel bir bitki olan tarhun, Araplar tarafından İspanya’ya götürüldükten sonra Avrupa’da tanınmaya başlamış. Özellikle Fransız şefler tarafından benimsenerek klasik Fransız mutfağına entegre edilmiş ve Fransız yemeklerinin vazgeçilmez baharatından biri haline gelmiş. Fransızların sahiplendiği bu özgün kokulu otun, bugün yetiştirilen en kaliteli türüne Fransız tarhunu deniliyor.
Tarhun Türkiye’de çok yaygın bir baharat değil ancak yeme-içme meraklılarının mutlaka keşfedip listesine alması gereken özel ve sıra dışı bir malzeme.
Tadım notları:
Anason, fesleğen, meyankökü ve çam notaları taşıyan yapraklarının tatlı bir tadı vardır. Uzun pişirmelerde aroması hafifler ancak lezzeti kaybolmaz.
Uyum:
Balık, tavuk ve yumurta ile çok uyumludur. Fırında, ızgarada ya da ağır ateşte pişen balık ve tavuk yemeklerine taze olarak bir iki dal ya da kuru olarak bir iki çay kaşığı kadar mutlaka ekleyin. Kırmızı et ve av eti marinasyonlarına çok yakışır. Yeşil salatalara ufak bir tutam eklendiğinde hoş bir nüans yaratır. Mantar, enginar ve sebzelerle iyi gider. Mis kokulu yaz domateslerine iyi bir eşlikçidir. Doğranmış domateslerin üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra kurutulmuş tarhun serperek servis edebilirsiniz.
Püf noktası:
Taze tarhunun ömrü kısadır. Buzdolabında ufak poşetlerde en fazla 4-5 gün saklayabilirsiniz. Taze tüketilmek istenildiğinde evde saksıda yetiştirmek iyi bir seçenek olabilir. Ya da kurutulmuş halde temin edip daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Kurutulmuş tarhunu aromasını daha uzun süre koruyabilmesi için ağzı sıkıca kapalı, hava almayan kavanozlarda, ışık ve ısıdan uzak tutarak saklamayı unutmayın.
Tarhunu ağır ateşte uzun süre pişen yemeklerde kullanmak isterseniz, aromasını en yüksek seviyede koruyabilmesi için yemeğinizi ocaktan indirmeden hemen önce ekleyin.
İyi Fikir:
Tarhunla hazırlayacağınız farklı bir salata sosu ile özel ve keyifli bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunun için 2 çorba kaşığı iyi kalite elma sirkesini 6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, bir çay kaşığı dolusu kurutulmuş tarhun, yarım çay kaşığı tuz ve ufak bir tutam karabiber ile bir kaseye alın. El blenderiyle karıştırarak kıvamlı bir sos haline getirin. Salatanızı hazırladığını sosla tatlandırıp keyfini çıkarın.
Tarhun, peynir ve zeytinyağı ile birlikte kullanıldığında da hoş bir netice verir. Arzuya göre dilimlenmiş keçi peyniri ya da Ezine peynirini bir tabağa alıp üzerine iri bir tutam tarhun serptikten sonra bolca sızma zeytinyağı gezdirin. Kızarmış ekmek dilimleri eşliğinde, hem kahvaltıda hem de öğle ve akşam yemeklerinden önce servis edebileceğiniz lezzetli bir aperitif hazırlamış olacaksınız.
Tarhunla hazırlayacağınız aromatik tereyağını buzdolabında muhafaza edip et ve sebze yemeklerinizi lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz. Bunun için 250 gr tereyağını oda sıcaklığında iyice yumuşaması için bekletin. Daha sonra bir kaseye alıp bir çorba kaşığı dolusu kurutulmuş tarhun ve bir çay kaşığı tuz ekleyin. İyice karıştırıp homojen hale getirdikten sonra streç filme sararak rulo yapın. Buzdolabında soğuttuktan sonra dilimleyerek kullanabilirsiniz. Izgara tavada kırmızı et, tavuk ya da balık pişirirken değerlendirebilirsiniz. Ya da enginar, kuşkonmaz, kabak benzeri sebzeleri fırında ya da buharda pişirip üzerlerine henüz sıcaklarken birkaç parça tarhunlu tereyağından serpiştirerek hoş bir lezzet yakalayabilirsiniz.